12 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Z tej okazji w naszym Domu odbyły się Warsztaty Czekoladowe. Czekolada jest nie tylko pyszna ale i zdrowa. Zmniejsza zmęczenie, poprawia nastrój, dodaje energii, łagodzi stres , przyspiesza metabolizm, wspomaga układ odpornościowy, pobudza pracę nerek, poprawia krążenie, opóźnia procesy starzenia, chroni przed nowotworami i wspomaga pracę mózgu.Warsztaty czekoladowe to praktyczne zajęcia pobudzające zmysł smaku, wykorzystujące zdolności manualne i kreatywne myślenie uczestników. Podczas zajęć poznaliśmy historię czekolady, pełen proces produkcji, już od ziaren kakaowca, przez proces ich obróbki, rozpuszczania czekolady, jej kształtowania, po gotowe smakołyki. Mieliśmy okazję degustować różne rodzaje i smaki czekolady. Samodzielne tworzenie słodkości sprawiło wielką frajdę naszym podopiecznym .Uczestnicy zajęć rozpuszczali czekoladę, którą później przelewają do form. Ozdobienie czekolady jadalnymi dodatkami wedle uznania to najmilsza część warsztatów. Uczestnictwo w różnego rodzaju zajęciach przynosi naszym podopiecznym wiele korzyści. Dzięki wspólnym zajęciom budują nowe więzi,odkrywają zupełnie nowe pasje. Wspólne zainteresowania i dzielenie przyjemności razem z innymi, daje szanse na przełamanie barier społecznych, daje jeszcze więcej radości i satysfakcji oraz wiary w siebie i swoje możliwości.