Zajęcia kulinarne to jedna z ulubionych form terapii wśród mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Sobowie z filią w Suchodółce. Przy okazji realizowania swych zamiłowań kulinarnych nasi podopieczni uczą się również wielu cennych i wartościowych rzeczy. Jednym z najważniejszych celów tej formy zajęć terapeutycznych jest nauka samodzielności przy zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych. Uczestnicy zajęć kulinarnych nabywają umiejętność samodzielnego i bezpiecznego przygotowywania posiłków, doboru odpowiednich artykułów spożywczych oraz rozwijania cierpliwości, wytrwałości i poczucia odpowiedzialności za wykonywaną pracę. Kontakt z rozmaitymi rodzajami pożywienia pobudza zmysły smaku i węchu, zaś samo wykonywanie czynności związanych z pracą w kuchni rozwija zdolności manualne. Dzięki konieczności przyrządzania niektórych posiłków wedle określonego porządku terapia kulinarna rozwija umiejętność planowania pracy. Samodzielne przygotowanie wedle przepisu smacznego posiłku niewątpliwie wzmacnia też w mieszkańcach poczucie własnej wartości oraz wiary we własne możliwości. Terapia kulinarna służy również aktywizacji mieszkańców do podejmowania nowych wyborów smakowych oraz rozwija poczucie potrzeby dbałości o estetykę w czasie przygotowywania i spożywania posiłków.